In principe mag je in een auto met dakkoffer net zo hard rijden als in een auto zonder dakkoffer. Wat de maximumsnelheid betreft, wordt er geen onderscheid gemaakt tussen auto’s met en zonder dakkoffer. Toch is het verstandig om iets lager te rijden dan de maximumsnelheid. Dit heeft te maken met veiligheid. In dit artikel lees je waar je allemaal rekening mee moet houden.

Waar let je op als je rijdt met een dakkoffer?

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je rijdt met een dakkoffer. Rijden met een dakkoffer is namelijk anders dan rijden zonder een dakkoffer. Om te beginnen is de remweg langer vanwege het extra gewicht. Als je minder hard rijdt, kun je beter anticiperen op onvoorspelbare verkeerssituaties. Daarnaast is het verstandig om iets langzamer door de bochten te gaan. Een dakkoffer heeft namelijk invloed op de wendbaarheid van je auto. Houd rekening met de omvang en het gewicht van je dakkoffer.

Veiligheid is de belangrijkste maatstaf waarmee je bepaalt hoe snel je kan rijden in een auto met dakkoffer. Zaken zoals de omvang en het gewicht van de dakkoffer, de weersomstandigheden, de drukte in het verkeer bepalen welke snelheid je het beste kan aanhouden. Houd de stabiliteit van de auto goed in de gaten.

Een auto met een dakkoffer in het buitenland

In het buitenland gelden er andere verkeersregels dan in Nederland. In Nederland is de maximumsnelheid op de snelwegen 130 kilometer per uur. In Spanje geldt een maximumsnelheid van 120 kilometer per uur op de snelwegen. In Duitsland is er op veel snelwegen helemaal gaan snelheidslimiet. Let erop dat je een veilige snelheid blijft aanhouden, ook als je officieel harder mag rijden. Bepaal de snelheid op basis van de weersomstandigheid, de verkeersdrukte, de omvang van je dakkoffer en het gewicht van je dakkoffer. Bochten kunnen in het buitenland een stuk scherper zijn dan in Nederland, vooral in de bergen. Door goed op de stabiliteit van je auto te blijven letten, voorkom je problemen.

Samengevat

Hoe hard mag je rijden als je auto een dakkoffer heeft? Als het om maximumsnelheid gaat, gelden er geen aparte regels voor auto’s met een dakkoffer. Veiligheid is de maatstaf waarmee een maximumsnelheid wordt bepaald. Als je merkt dat je minder stabiel op de weg ligt, verlaag dan je snelheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *