Ben je van plan om op vakantie te gaan? Dan komt een dakkoffer meestal goed van pas, maar waar moet je nu precies op letten bij een dakkoffer? Bij de aanschaf zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Maar ook als je al in het bezit bent van een dakkoffer, is het belangrijk om deze op de juiste manier te gebruiken. Ben je benieuwd waar je op moet letten? Lees dan verder!

De afmetingen en de capaciteit van de dakkoffer

Bij de aanschaf van een dakkoffer is het belangrijk om goed op de afmetingen en de capaciteit van de koffer te letten. Een grote koffer is praktisch als je veel spullen wilt meenemen, maar is ook zwaarder en onhandiger om op te tillen. Om te bepalen welke afmetingen je koffer moet hebben, kun je het best al van tevoren bepalen hoeveel spullen je wilt meenemen. Houd er ook rekening mee dat de capaciteit niet alleen bepaald wordt door het volume, maar ook door het gewicht dat de koffer kan dragen.

Houd er ook rekening mee dat een hoge dakkoffer op een hoge auto ervoor kan zorgen dat je niet langer onder bepaalde viaducten of door bepaalde tunnels kunt rijden. Ook dat is dus iets waar je op moet letten bij de aanschaf van een dakkoffer.

Past de dakkoffer wel op je auto?

Ben je op zoek naar een geschikte dakkoffer voor op jouw auto? Ga dan goed na welke koffers geschikt zijn voor jouw dakrek. Je kunt namelijk niet iedere koffer aan een willekeurig dakrek bevestigen. Het zou zonde zijn als je vlak voor je vakantie ontdekt dat je dakkoffer niet geschikt is! Om te bepalen of de dakkoffer geschikt is, moet je de breedte en de lengte van het dakrek opmeten. De koffer mag niet breder of langer zijn dan het dakrek.

Waar je nog meer op moet letten bij de aanschaf van een dakkoffer? Ga ook even na hoe je de koffer aan het dakrek moet bevestigen! Sommige koffers hebben een bevestigingsmethode die niet compatibel is met ieder dakrek.

Sommige fabrikanten van dakkoffers geven ook aan voor welke auto’s hun koffers geschikt zijn. Op die manier weet je zeker dat de koffer op jouw auto past! Vind je het lastig om te bepalen of een specifieke koffer past? Dan kun je het best even contact opnemen met de aanbieder of fabrikant.

Ook het gewicht van de koffer speelt een rol

Houd er rekening mee dat niet alleen de afmetingen bepalen of een koffer geschikt is voor je auto. Nog iets om op te letten bij een dakkoffer, is het gewicht. Hoeveel de koffer met inhoud mag wegen, is namelijk afhankelijk van de maximale dakbelasting van je auto. Hoeveel het dak van je auto kan dragen, kun je terugvinden in de handleiding van je auto. Indien je niet meer over de handleiding van je auto beschikt, volstaat een simpele zoekopdracht in Google meestal ook.

Hoe praktisch is de koffer?

Eerder gaven we aan hoe belangrijk het is dat je dakkoffer voldoende ruimte biedt. Houd er echter ook rekening mee dat je de dakkoffer op de auto moet plaatsen. Bovendien moet je de koffer ook kunnen opbergen als je hem niet gebruikt. Om die reden is het verstandig om geen overdreven grote of zware koffer uit te kiezen als je doorgaans weinig spullen meeneemt. Ga ook na hoe eenvoudig de koffer aan het dakrek van je auto te bevestigen is.

Waar moet je op letten als je met een dakkoffer rijdt?

Ben je eenmaal in het bezit van een goede dakkoffer? Houd er dan rekening mee dat het anders is om met een dakkoffer te rijden. Je auto wordt bijvoorbeeld minder wendbaar als je een bocht neemt. Ook kan de auto wat minder stabiel aanvoelen wanneer het hard waait of wanneer je hard rijdt. Bovendien heeft de auto mogelijk ook een langere remweg, omdat het voertuig zwaarder is.

Omdat het rijden met een dakkoffer anders aanvoelt, is het aan te raden om niet steeds de maximale snelheid aan te houden.

Extra zaken om op te letten als je een dakkoffer hebt

Naast dat het verstandig is om je rijgedrag iets te matigen als je met een dakkoffer rijdt, zijn er nog een aantal dingen om op te letten. Het is bijvoorbeeld belangrijk om de koffer goed in de gaten te houden om diefstal te voorkomen. Ook kunnen we je aanraden om het gewicht in de koffer zoveel mogelijk te verdelen. De zwaarste spullen kun je bovendien het best in de auto zelf bewaren.

Conclusie

Er zijn veel zaken om rekening mee te houden als je een dakkoffer koopt of met een dakkoffer wilt rijden. Zo moet de dakkoffer bijvoorbeeld goed op je auto passen, praktisch zijn om mee te nemen en voldoende opbergruimte hebben. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat een auto met dakkoffer anders rijdt. Na het lezen van dit artikel moet jouw reis met dakkoffer vast en zeker goed komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *