Als je op vakantie gaat, komt een dakkoffer zeker van pas. Lang niet iedere auto heeft namelijk voldoende kofferbakruimte. Er zijn echter ook een aantal zaken om rekening mee te houden als je een dakkoffer gebruikt. Zo moet je bijvoorbeeld voor jezelf nagaan hoeveel de dakkoffer mag dragen. Een overbeladen dakkoffer kan namelijk gevaarlijk zijn. Benieuwd hoeveel jouw dakkoffer mag dragen? Wij helpen je om dit te bepalen!

Hoeveel mag de gemiddelde dakkoffer dragen?

Hoe zwaar je dakkoffer mag worden, is allereerst afhankelijk van het specifieke model. De ene dakkoffer kan namelijk meer hebben dan de ander. De meeste dakkoffers kunnen ongeveer 50 tot 100 kilo dragen. Het is echter af te raden om simpelweg te gissen. Om te bepalen hoe zwaar je de koffer mag beladen, kun je het best de handleiding van de koffer erbij pakken. Hier staat aangegeven hoeveel gewicht de koffer kan hebben.

Hoeveel mag het dak van je auto dragen?

Hoeveel je dakkoffer mag dragen is dus afhankelijk van de specifieke koffer. Het is echter ook afhankelijk van het type auto. Je auto heeft namelijk een maximale dakbelasting. Het is belangrijk om je hieraan te houden. Het is namelijk niet veilig om te rijden als je de maximale dakbelasting overschrijdt. De dakbelasting van je auto is helaas niet eenvoudig op te vragen bij het RDW. Gelukkig is dit wel terug te vinden in de handleiding van je auto zelf. Beschik je niet langer over de handleiding? Dan kun je gelukkig ook online terugvinden wat de maximale dakbelasting van jouw type auto is.

Wat gebeurt er als je dakkoffer te zwaar is?

Een dakkoffer kan niet eindeloos veel gewicht dragen, en hetzelfde geldt voor het dak van je auto. Maar wat gebeurt er nu precies als je koffer toch te zwaar is? Als je koffer te zwaar beladen wordt, kan dit er bijvoorbeeld voor zorgen dat de koffer openspringt tijdens het rijden. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Het is echter ook mogelijk dat de koffer op je bestemming beschadigd raakt en onbruikbaar wordt.

Als je de maximale dakbelasting van je auto overschrijdt, kan dit ervoor zorgen dat de auto instabiel wordt. De auto wordt minder wendbaar en ook wordt de remweg langer. Hierdoor kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan, zeker als het ook nog eens glad op de weg is.

Tips om overbelasting te voorkomen

Wil je voorkomen dat je koffer of het dak van je auto overbelast raken? Dan kun je zware spullen het best in de auto zelf bewaren. Twijfel je of je dakkoffer te zwaar beladen is? Dan kun je de koffer het best wegen voordat je gaat rijden.

Houd er rekening mee dat niet alleen het totaalgewicht van je dakkoffer impact heeft op hoe de auto rijdt. Het is bijvoorbeeld ook belangrijk om het gewicht zoveel mogelijk te verdelen. Als de ene kant van de koffer zwaarder beladen is dan de andere kant, kan dit ervoor zorgen dat de auto instabiel wordt.

Het gewicht van de dakkoffer heeft altijd impact

Inmiddels weet je je kunt doen om te bepalen hoeveel je dakkoffer mag dragen. Houd er wel rekening mee dat het gewicht van de dakkoffer altijd impact heeft. Hoe zwaarder een voertuig, hoe langer de remweg. Zelfs als je netjes de handleiding van je dakkoffer en van je auto volgt, is het dus verstandig om op je rijgedrag te letten.

Samenvatting

Hoeveel een dakkoffer mag dragen is zowel afhankelijk van de koffer zelf als van de maximale dakbelasting van je auto. Om de draagkracht van de koffer te bepalen, kun je de handleiding raadplegen. De maximale dakbelasting van je auto kun je terugvinden op het internet, maar ook in de handleiding zelf. Het is belangrijk om je hieraan te houden, omdat een te zware koffer voor gevaarlijke situaties kan zorgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *